Polscyste

Een polscyste is een goedaardige zwelling aan de palm- of rugzijde van de pols. Een cyste betekent een zakje met vocht.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Een polscyste is een goedaardige zwelling aan de palm- of rugzijde van de pols. Een cyste betekent een zakje met vocht. Het gaat dus meestal om een ballonnetje met vocht, dat via een steelvormige verbinding met het gewrichtskapsel gevuld wordt met gewrichtsvocht. De oorzaak is niet altijd bekend, maar het kan een gevolg zijn van overbelasting, aanhoudende ontsteking, beginnende slijtage van het kapsel en soms komt het vaker in de familie voor. Meestal is er geen duidelijke oorzaak. In de meeste gevallen (70%) bevindt zo’n cyste zich aan de rugzijde van de pols. 

Zolang de cyste geen pijn of hinder veroorzaakt, kan men deze gerust laten zitten. Maar wanneer er pijn optreedt of de cyste groter wordt, kan deze worden verwijderd. De pijn kan optreden bij het bewegen van de pols, meestal bij strekken van de pols of bij het steunen op de hand. Het volume van de cyste kan soms op korte tijd sterk toenemen, en hangt over het algemeen samen met de belasting van de pols. Meestal wordt de diagnose al gesteld door het onderzoek van de pols door uw behandelend arts, soms is een echografie nodig voor kleinere cysten.

Als behandeling zal uw behandelend arts in lichte gevallen soms eerst ontstekingsremmende medicatie en/of een polsbandage of tijdelijk gips voorschrijven. Het aanprikken en leegzuigen van de cyste, eventueel met inspuiting van een cortisone-preparaat, heeft in minder dan 50% van de gevallen succes en leidt vaak tot snel terugkeren van de cyste.

Operatie

Wanneer deze eenvoudige middelen onvoldoende helpen, kan de cyste chirurgisch worden verwijderd.
De ingreep vindt onder lokale verdoving plaats op het behandelcentrum en duurt ongeveer 15 minuten. Indien u voorkeur geeft aan een operatie onder algemene narcose of lokoregionale verdoving, waarbij uw gehele arm is verdoofd, dan is dit mogelijk. Dit kunt u verder met de anesthesioloog bespreken tijdens het preoperatieve poliklinische onderzoek (PPO). 

Tijdens de ingreep heeft u een bloedleegteband om uw bovenarm. Afhankelijk van de plaats van de cyste wordt een snee gemaakt aan de boven- of onderkant van de pols. Na het verwijderen van de cyste wordt een steriel verband aangelegd. Om ervoor te zorgen dat de kans op een nieuwe cyste na de operatie zo klein mogelijk is, kan worden besloten een gipsspalk aan te leggen voor enkele weken. U kan dezelfde dag het ziekenhuis verlaten, na toestemming van de anesthesioloog. 

Het verband mag na twee dagen worden verwijderd. Het gips, indien aangelegd, zal na twee weken samen met de hechtingen verwijderd worden op de gipskamer. De eerste dagen na de ingreep is het belangrijk de hand hoog te houden (in een draagdoek) en de vingers veel te bewegen. Indien u tintelingen krijgt in de vingers, zwelling of verkleuring van de vingers, dan kunt u contact op nemen met de polikliniek orthopedie of met de spoedeisende hulp.

De eerste dagen na de ingreep kan er uiteraard wat pijn zijn bij de wond. Met pijnstillers, zoals paracetamol, kunt u de pijn meestal goed bestrijden. Na het verwijderen van hechtingen en het gips na twee weken mag u de pols weer geleidelijk beginnen te bewegen. Dit kan aanvankelijk nog een tijdje pijnlijk zijn.

Er kan tijdelijk nog wat zwelling zijn van het litteken en buigen en strekken kunnen ook nog een tijdje pijnlijk zijn. Indien de pols na vier weken nog wat stijf blijft, dan kan fysiotherapie voorgeschreven worden. Na ongeveer zes tot acht weken is er een volledige genezing.

Licht werk kan meestal hervat worden na enkele weken, maar met zware handenarbeid moet u nog wat langer wachten. Hoe lang u niet kunt werken, hangt dus af van het type werk dat u verricht.

Net zoals na iedere operatie, is er ook bij deze ingreep een kleine kans op complicaties. 
Heeft u vragen? Aarzel niet contact op te nemen met Bravis Orthopedie Kliniek. 

  • Infecties komen zelden voor.
  • Zenuwletsels komen slechts uiterst zelden voor. Wel kan er een tijdelijk gevoelsverlies zijn in de huid rond het litteken, dat gewoonlijk spontaan herstelt na meerdere weken.
  • Tijdelijke stijfheid is mogelijk.
  • Er is een kleine kans op terugkeren van de cyste.
  • Bij het verwijderen van palmaire polscysten bestaat er een klein risico op vaatletsel, gezien deze cysten meestal verkleefd zitten aan de slagader. Tijdens de ingreep wordt dit echter grondig gecontroleerd en zo nodig hersteld. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot koude-intoleratie (overgevoeligheid).

Doorgaans zijn deze complicaties echter zeer zeldzaam, en verloopt het herstel zonder problemen.