De gipskamer

Op de gipskamers van de twee locaties van het Bravis ziekenhuis werken in totaal zes gipsverbandmeesters. Zij behandelen patiënten met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat, zoals botbreuken of aandoeningen van gewrichten zoals gewrichtsbanden, gewrichtskapsels, pezen en spieren.

De gipskamer werkt voor diverse specialismen. Uiteraard voor orthopedie, maar ook voor traumatologie, neurochirurgie, plastische chirurgie en revalidatiegeneeskunde. Ook werken de gipsverbandmeesters voor (en op) de spoedeisende hulp en de operatiekamers.

Op de gipskamer zorgen we ervoor dat het lichaamsdeel waar u klachten van ondervindt, zodanig wordt ingegipst dat u het niet meer kunt bewegen, dat het wordt ondersteund of dat het wordt gecorrigeerd. We houden daarbij uiteraard rekening met uw situatie.

Gipsverband

De gipsverbandmeester legt gipsverbanden aan bij botbreuken, maar soms wordt een gipsverband ook aangelegd voor andere aandoeningen. Het gips is dan bedoeld om een lichaamsdeel rust te gunnen of het te corrigeren. Ook na sommige operaties kunt u een gipsverband krijgen, bijvoorbeeld operaties aan botten of pezen die na de ingreep nog steun en rust nodig hebben om te herstellen.

We maken op de gipskamer gebruik van verschillende materialen. Het traditionele witte kalkgips wordt steeds minder gebruikt. Vaak wordt het vervangen door kunststofverbanden van glasvezel of polyester. Deze materialen zijn sterker en lichter. Wanneer u echter op de spoedeisende hulp een gipsverband krijgt aangelegd, is dat nagenoeg altijd een kalkgips.

Afneembare gipsverbanden

Tegenwoordig maakt de gipsverbandmeester ook steeds meer afneembare gipsverbanden. Met de komst van andere materialen, nieuwe technieken en ontwikkeling is er steeds meer mogelijk op dit gebied. Zeker ook omdat onderzoek en innovaties veranderingen met zich meebrengen voor de traditionele gipsbehandelingen. Het gips mag er vaak sneller af en wordt dan vervangen door afneembaar gips, waardoor u aan het eind van de behandeling al voorzichtig wat kunt oefenen.

Tape

Op de gipskamer worden ook tapebehandelingen uitgevoerd. Er zijn verschillende soorten tape, zoals de traditionele witte tape. Ook felgekleurde kinesiotape - ook wel Medical Tape genoemd - wordt op de gipskamer gebruikt. Tape wordt onder meer ingezet bij enkelbandletsels, klachten van de achillespees en bij knieklachten.

Wondbehandeling in combinatie met gips

De gipsverbandmeesters werken ook nauw samen met de wondverpleegkundige. Op verzoek van de behandelende arts kunnen slecht genezende wonden behandeld worden met gips. Door de gelijkmatige druk van het gips en doordat het lichaamsdeel niet kan bewegen, krijgt de wond rust zodat deze kan genezen. Dit komt veel voor bij de behandeling van bijvoorbeeld een diabetische voet. Bij gipsbehandelingen van wonden wordt altijd gebruikgemaakt van kalkgips.

Meer weten over de gipskamer?

Op de website van het Bravis ziekenhuis staan verschillende patiëntenfolders met informatie over behandelingen met een gipsverband. Heft u vragen over een behandeling op de gipskamer? Dan kunt u uiteraard ook altijd contact opnemen met de gipsverbandmeesters van het Bravis ziekenhuis op telefoonnummer 088-7068269 (Roosendaal) of 088-7067793 (Bergen op Zoom).

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over de behandelingen en/of aandoeningen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden en helpen u verder.

Adresgegevens:
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal

T: +31 (0)88 - 706 8537
E:   poli.orthopedie@bravis.nl
 

De gipsverbandmeesters

 • Patrick Buysen
  Gipsverbandmeester
 • Bernadette van Heemskerk
  Gipsverbandmeester BIG-nummer 79000155830
 • Michael Kommer
  Gipsverbandmeester BIG-nummer 39041481730
 • Harry-Jan Raad
  Gipsverbandmeester
 • Peter Rovers
  Gipsverbandmeester BIG-nummer 19025449230
 • Ingrid Wijnands
  Gipsverbandmeester
 • Mickel Struijs
  Gipsverbandmeester i.o. BIG nummer 99930898330
Bezoekadres
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal

Maak kennis met ons team van chirurgen