Hallux valgus

Als het bot dat de grote teen en de voet met elkaar verbindt een opgezette, pijnlijke bult heeft, kunt u een hallux valgus hebben.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Als het bot dat de grote teen en de voet met elkaar verbindt een opgezette, pijnlijke bult heeft, kunt u een hallux valgus hebben. Meer dan de helft van de vrouwen in Nederland heeft een hallux valgus, een vergroeiing die normaal gesproken te wijten is aan het dragen van nauwe, te krappe schoenen en hoge hakken. Negen van de tien mensen met een hallux valgus zijn vrouwen. Te nauwe schoenen kunnen overigens ook andere vergroeiingen aan de voet veroorzaken, zoals likdoorns, eeltvorming en hamertenen. Overigens kan dit ook aan de kleine teen voorkomen; dit wordt ook wel kleermakersknobbel genoemd.

Bij een hallux valgus gaat door de scheefstand van de grote teen het kopje van het eerste middenvoetsbeentje steeds meer uitsteken: dit wordt dan de ‘knok’. De huid die er over heen zit kan rood en gevoelig worden en het dragen van welke soort schoen dan ook wordt pijnlijk. Het bot beweegt met iedere stap die u zet. 

Hoe groter de hallux valgus wordt, des te pijnlijker zal het lopen worden. Er kan een slijmbeursontsteking ontstaan en de grote teen buigt naar de tweede teen toe of kan er zelfs onder komen te staan. De huid onder uw voet kan dikker en pijnlijker worden. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen, soms kan hij de derde teen zelfs overlappen. Een hallux valgus in een vergevorderd stadium kan er voor zorgen dat de voet er misvormd uitziet. Als de hallux valgus te ernstig wordt, kunnen er problemen bij het lopen optreden. De pijn kan chronisch worden en gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn.

Preventie

U kunt proberen een hallux valgus te voorkomen door de volgende maatregelen in acht te nemen:

  • Kies schoenen die voldoen aan de vorm van uw voet
  • Neem schoenen met een ruime instap, brede teenruimte en zachte zolen
  • Vermijd schoenen die klein, nauw en puntig zijn, of hakken hoger dan 4 cm hebben
  • Heeft u al hallux valgus? Draag dan schoenen met genoeg ruimte. U kunt schoenen professioneel laten oprekken of beschermende kussentjes gebruiken, om de pijn te verzachten.

Als lopen moeilijk wordt of als de pijn, ondanks comfortabele schoenen, toch blijft bestaan, kan een operatie nodig zijn. Daarbij worden bot, pezen, spieren en gewrichtskapsel qua positie veranderd zodat de grote teen weer in de goede stand komt te staan. Deze operatie wordt in dagbehandeling of met een kort verblijf gedaan. Een langdurige herstelperiode is normaal: er kan langdurig sprake zijn van zwelling en stijfheid.

Soms komt hallux valgus ook bij jongeren voor. Een operatie is echter niet aan te raden bij een jongere die nog niet is uitgegroeid, omdat de pijn later meestal weer terugkomt. 

Ik heb geen pijn meer en het ziet er mooier uit.

Bernadette van Loon (37) werd geopereerd aan hallux valgus