Contractuur van Dupuytren

In de Bravis Orthopedie Kliniek kan een woekering van de bindweefselcellen in de handpalm, ook wel Contractuur van Dupuytren genoemd, worden verholpen.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Contactuur van Dupuytren is een woekering van de bindweefselcellen in de handpalm. Deze ziekte kan lokale bindweefselknobbels veroorzaken en langwerpige littekenachtige strengen. Deze woekering tast ook onderhuidse weefsel aan, waardoor de huid kan verharden en verschrompelen. Op den duur kunnen de vingers hierdoor niet meer volledig strekken. Soms ontstaat de verkromming langzaam, soms ook snel. Als de vingers krom staan dan kunnen de vingers niet spontaan meer strekken. Dit kan hinderlijk zijn in het dagelijks gebruik van de hand.

De aandoening komt vaker voor bij mensen met diabetes. Er is geen duidelijke oorzaak bekend, en vaak is er een zekere erfelijke belasting. Een operatie kan dit proces doorbreken. 

Behalve een operatie zijn op dit moment geen andere behandelingen bekend met medicijnen of fysiotherapie die het proces kunnen stoppen. Voor de beginfase met pijnlijke knobbelvorming kan een inspuiting met cortisone wel eens een gunstig resultaat hebben.

De ingreep gebeurt meestal in dagbehandeling. Voorafgaand aan de operatie zal een PPO onderzoek (gesprek anesthesioloog, bloedonderzoek, ECG) plaatsvinden om uw gezondheidstoestand goed te kunnen beoordelen. De operatie gebeurt onder algemene narcose of onder lokoregionale verdoving (van de arm alleen). Dit kunt u met de anesthesioloog bespreken. De soort incisie en de lengte hiervan is afhankelijk van de aangetaste vingers en de uitgebreidheid.

Meestal zijn er zig-zag insneden van de handpalm naar de vingers toe. Het woekerende weefsel wordt dan zoveel mogelijk verwijderd en de strengen worden weggenomen zodat de vingers zoveel mogelijk terug kunnen strekken. Het herstel hangt af van de bevindingen tijdens de operatie en de voorafbestaande ernst van verkromming. Hoe meer de vingers al gebogen stonden, hoe kleiner de kans op volledig herstel. Er kan dan al een hardnekkige gewrichtsverstijving zijn opgetreden in de vinger zelf, die niet meer herstelbaar is. Dan kan de vinger niet volledig recht gemaakt worden ondanks een operatie.