Na de operatie blijft u nog een of twee nachten in het ziekenhuis. Op de eerste dag na de operatie verzorgt u zichzelf op bed, met hulp van de verpleegkundige. De fysiotherapeut komt met u oefenen en begeleidt u bij het lopen met een loophulpmiddel. Het is namelijk belangrijk dat u zo snel mogelijk start met de revalidatie. U draagt daarbij gemakkelijk zittende kleding en goede stevige schoenen. U doet zo snel mogelijk alles weer zelf. Of u weer naar huis kunt, hangt ervan af of u aan deze criteria voldoet:
- u heeft geen wondcomplicaties
- u kunt zelfstandig 25 meter lopen met hulpmiddelen
- u kunt zelfstandig in/uit bed komen
- u kunt zelfstandig naar het toilet gaan
- u kunt zichzelf zelfstandig wassen
- u kunt trappen lopen
- daarnaast is het belangrijk dat eventuele extra hulp/aanpassingen thuis zijn geregeld.
Wanneer de verpleegkundige, uw arts en de fysiotherapeut hebben vastgesteld dat u hieraan voldoet, kunt u naar huis. De eerste vijf of zes weken na uw operatie gebruikt u thuis nog bloedverdunners om de kans op bloedstolsels te verkleinen.
Thuis herstellen en oefenen
Wanneer u eenmaal thuis bent, zult u wellicht merken dat het geopereerde been wat dikker wordt. Dit is een gevolg van de operatie. Door vaak kleine stukjes te lopen en uw oefeningen te doen zal de zwelling afnemen. Ook koelen met een ijspakking (niet direct op de huid) kan helpen. U mag op beide zijden slapen (met een kussen tussen de knieën), maar de eerste drie weken kunt u het beste op uw rug slapen.
U hoeft geen fysiotherapie te hebben na het plaatsen van uw heupprothese, tenzij anders met u besproken in het ziekenhuis. U kunt zelf revalideren door de oefeningen die u zijn aangeleerd uit te voeren. Het is belangrijk dat u goed kunt oefenen, dus bouw uw pijnmedicatie niet te snel af. De eerste drie tot zes weken loopt u met twee elleboogkrukken. U mag de heup meteen volledig belasten.
Controle
U komt na zes weken, een jaar en vijf jaar na de operatie op controle in het ziekenhuis. Er wordt dan onder meer een röntgenfoto van uw heup gemaakt. Ook kunnen we u vragen om deel te nemen aan een kwaliteitsonderzoek door middel van een vragenlijst of een wetenschappelijk onderzoek. In dat geval worden er op de polikliniek metingen verricht aan uw heup en beantwoordt u gedurende een bepaalde tijd vragenlijsten, die u toegestuurd krijgt.