Niet-operatieve behandelingen
Er zijn diverse manieren om de klachten tegen te gaan, zonder meteen te opereren. Zo kan een ontstekingsremmend medicijn gedurende een bepaalde periode soelaas bieden en kan fysiotherapie helpen om spieren en mobiliteit te trainen tot het maximaal haalbare. Ook injecties met een onstekingsremmer of een kraakbeenpepmiddel kunnen tijdelijk een positief effect hebben.
Operatie
Er zijn twee verschillende manieren waarop de heupprothese geplaatst kan worden. Bij een gecementeerde heupprothese wordt een opening in het heupkapsel gemaakt en wordt na het verwijderen van de heupkop, met een cementlaag het nieuwe kommetje in de oude kom vastgeplakt. De steel van de prothese wordt met cement in het bovenbeen geplaatst. De prothese zit direct vastgeplakt en de kop wordt in de kom geplaatst, en wordt er getest op beenlengte en stabiliteit.
Bron:zorgvoorbeweging.nl
Bij een ongecementeerde heupprothese wordt, na het verwijderen van de heupkop, een ingroeikommetje in de oude kom bevestigd en een ingroeisteel in het bovenbeen geplaatst. De prothese zit klemvast in het bot. Daarna gaat de kop in de kom en wordt er getest op beenlengte en stabiliteit. Het ingroeiproces doet direct zijn werk en na enkele weken zit de heupprothese definitief vast.
Bron: zorgvoorbeweging.nl
Op de dag van de operatie wordt een rontgenfoto van de heup gemaakt om de positie van de kom en steel te beoordelen.
Hoe lang uw nieuwe heup meegaat, hangt onder meer sterk af van uw activiteiten. Zware lichamelijke inspanning en overgewicht kunnen de levensduur beperken. Vraag hierover advies aan uw orthopedisch chirurg.
Slijtage van het materiaal komt soms voor. De levensduur van de prothese wordt in het algemeen beperkt doordat een van de onderdelen los gaat zitten. De kans hierop is gering. Loslating gebeurt over het algmeen pas na 15 jaar, soms helemaal niet.
Meer informatie over een heupprothese vindt u op zorg voor beweging