Gewrichtsverdoving heup

Tijdens dit onderzoek krijgt u een injectie met Marcaïne in het heupgewricht. Hierdoor wordt het mogelijk om pijnlijke aandoeningen in het heupgewricht te onderscheiden van andere aandoeningen, die in de buurt van dit heupgewricht voor soortgelijke klachten kunnen zorgen. 

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Binnenkort ondergaat u een lokale gewrichtsverdoving (Marcaïnisatie). Tijdens dit onderzoek krijgt u een injectie met Marcaïne in het heupgewricht. Deze stof heeft geen schadelijke bijwerkingen voor het gewricht en maakt het heupgewricht tijdelijk gevoelloos. Hierdoor wordt het mogelijk om pijnlijke aandoeningen in het heupgewricht te onderscheiden van andere aandoeningen, die in de buurt van dit heupgewricht voor soortgelijke klachten kunnen zorgen. 
 

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling radiologie van het ziekenhuis. U neemt plaats op een speciale onderzoekstafel met een röntgeninstallatie, waarmee  tijdens het prikken de positie van de injectienaald gevolgd wordt. De orthopedisch chirurg desinfecteert de huid over het gewricht en brengt onder röntgendoorlichting de injectienaald in het heupgewricht. 

Om er zeker van te zijn dat de injectienaald het heupgewricht heeft bereikt, spuit de orthopedisch chirurg een kleine hoeveelheid contrastmiddel in het heupgewricht. Daarna spuit hij via deze naald het heupgewricht in met Marcaïne. Het totale onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en de verdoving werkt na ongeveer twintig minuten. De werking houdt doorgaans acht tot twaalf uur aan.

U mag het heupgewricht meteen gebruiken en belasten. Houdt er wel rekening mee dat u tijdelijk wat minder kracht kunt hebben! 

Het is van belang dat u bij de poliklinische controle aan uw orthopedisch chirurg kunt vertellen wat het effect van de injectie op uw klachten is geweest. Maak daarom een aantal notities van het beloop van uw klachten in de eerste week na de injectie. U kunt daarvoor gebruik maken van een notitieschema.