Ontstaan van de klachten
Wanneer de knieschijf niet meer mooi door de groeve in het bovenbeen loopt, kunnen klachten ontstaan. Bijvoorbeeld door inactiviteit of juist overbelasting, hypermobiliteit, overgewicht, verkeerd schoeisel, een knieblessure of een harde ondergrond. Ook plat- of holvoeten, X- of O-benen, beenlengteverschil of overmatig naar binnen afwikkelen van de voeten, zwakte in de bovenbeenspier en onvoldoende stabiliteit in het bekken en de romp kunnen klachten veroorzaken.
Klachten aan de knieschijf komen op alle leeftijden voor, maar vooral in de pubertijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De klachten treden op bij belasten zoals wandelen, hardlopen, traplopen, fietsen en nemen vaak toe bij het zitten met gebogen knieën. Vandaar ook de naam theaterknie.
Aard van de klachten
De meest voorkomende klacht is een zeurende pijn aan de voorzijde van de knie. De pijn kan ook rondom of juist achter de knieschijf worden gevoeld en heel soms zijn de pijnklachten meer aan de binnenzijde of buitenzijde van de knieschijf te voelen. Verder kunnen de klachten bestaan uit slotklachten, een krakend gevoel, instabiliteit van de knie, pijn bij lang zitten met gebogen knie, pijn tijdens traplopen en hurken.
De klachten kunnen heel hardnekkig zijn en soms gaan de klachten, ondanks therapie, niet geheel over. Het kan ook zijn dat periodes van klachten en klachtenvrij zijn elkaar afwisselen. Zorg voor een goede balans in belasting. U kunt terugvallen op de oefeningen onder het tabblad ‘Nabehandeling en oefeningen’ als de klachten beginnen terug te komen.
Diagnose
Tijdens een gesprek en een lichamelijk onderzoek wordt niet alleen naar de knie gekeken, maar ook naar romp, heupen, enkels en voeten. De knie wordt natuurlijk uitvoerig onderzocht om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, bijvoorbeeld röntgenfoto’s en/of een MRI.