Patellofemoraal pijnsyndroom

De knieschijf is het bot aan de voorzijde van de knie en wordt ook wel patella genoemd. De groep spieren aan de voorzijde van het bovenbeen heet dijbeenspier of quadriceps. De pees hiervan zit vast aan het onderbeen. In deze pees is de knieschijf opgehangen. Bij het buigen en strekken van de knie loopt de knieschijf door een groeve in het bovenbeen. De knieschijf werkt daarbij als een soort katrol, waarop met name bij het buigen van de knie grote krachten komen te staan.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Ontstaan van de klachten

Wanneer de knieschijf niet meer mooi door de groeve in het bovenbeen loopt, kunnen klachten ontstaan. Bijvoorbeeld door inactiviteit of juist overbelasting, hypermobiliteit, overgewicht, verkeerd schoeisel, een knieblessure of een harde ondergrond. Ook plat- of holvoeten, X- of O-benen, beenlengteverschil of overmatig naar binnen afwikkelen van de voeten, zwakte in de bovenbeenspier en onvoldoende stabiliteit in het bekken en de romp kunnen klachten veroorzaken.

Klachten aan de knieschijf komen op alle leeftijden voor, maar vooral in de pubertijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De klachten treden op bij belasten zoals wandelen, hardlopen, traplopen, fietsen en nemen vaak toe bij het zitten met gebogen knieën. Vandaar ook de naam theaterknie.

Aard van de klachten

De meest voorkomende klacht is een zeurende pijn aan de voorzijde van de knie. De pijn kan ook rondom of juist achter de knieschijf worden gevoeld en heel soms zijn de pijnklachten meer aan de binnenzijde of buitenzijde van de knieschijf te voelen. Verder kunnen de klachten bestaan uit slotklachten, een krakend gevoel, instabiliteit van de knie, pijn bij lang zitten met gebogen knie, pijn tijdens traplopen en hurken.

De klachten kunnen heel hardnekkig zijn en soms gaan de klachten, ondanks therapie, niet geheel over. Het kan ook zijn dat periodes van klachten en klachtenvrij zijn elkaar afwisselen. Zorg voor een goede balans in belasting. U kunt terugvallen op de oefeningen onder het tabblad ‘Nabehandeling en oefeningen’ als de klachten beginnen terug te komen.

Diagnose

Tijdens een gesprek en een lichamelijk onderzoek wordt niet alleen naar de knie gekeken, maar ook naar romp, heupen, enkels en voeten. De knie wordt natuurlijk uitvoerig onderzocht om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, bijvoorbeeld röntgenfoto’s en/of een MRI.

Wanneer u last heeft van klachten aan de knieschijf is het in eerste instantie belangrijk om de activiteiten die de pijnklachten opwekken, zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen koelen en pijnstillers de klachten verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Bewegen is vaak goed en zorgt ervoor dat spieren rondom de knie in conditie blijven. Dat is ook van belang voor de ‘sporing’ van de knieschijf: de manier waarop die door de groeven heen loopt.

Er zijn diverse oefeningen die u kunt doen, wanneer u last heeft van knieschijfklachten. Deze oefeningen moet u minimaal vier maanden volhouden om resultaat te bereiken.

Leg een kussentje onder de knie en strek uw been. Herhaal de oefeningen twee maal per dag in drie series van vijftien keer.

Bij minder uitgesproken klachten kunt u de volgende oefeningen doen:

1.Squatten

Sta rechtop met de voeten naast elkaar, ga door de knieën terwijl u uw bovenbeenspieren aanspant. Herhaal twee maal per dag in drie series van vijftien keer. Als het squatten met twee benen goed gaat, kunt u de oefening verzwaren door de oefeningen te doen terwijl u op één been staat.

Doe geen legpress of roeien, want dit geeft een te hoge belasting op de knieschijf.

2.Rekoefeningen van de spieren

Naast versterking van de spieren is het ook belangrijk dat de spieren goed op lengte worden gehouden. Te korte spieren leiden tot verandering van krachten die op de knie werken en kunnen klachten geven. Doe onderstaande rekoefeningen twee tot drie maal per dag en houd elke oefening twintig tot dertig seconden vol. Herhaal de oefening drie maal.

Rekoefening van de bovenbeenspier

  sta op een been en breng de hak van het andere been naar de billen.

Rekoefening van de hamstrings

   ga met gestrekte benen op de grond zitten en breng de handen naar de enkels.

Rekoefening van de kuitspieren

  maak een stap naar voren met een been. Het achterste been is gestrekt met de hak op de grond.