Spondylolisthesis

Spondylolisthesis is een aandoening waarbij twee wervels in de onderrug ten opzichte van elkaar verschuiven. Deze aandoening kan diverse oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn, ontstaan na een trauma waarbij de wervel boven het gewricht is gebroken en het kan door slijtage of veroudering ontstaan.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Spondylolisthesis is een aandoening waarbij twee wervels in de onderrug ten opzichte van elkaar verschuiven. Deze aandoening kan diverse oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn, ontstaan na een trauma waarbij de wervel boven het gewricht is gebroken en het kan door slijtage of veroudering ontstaan. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden van de spondylolisthesis. Of er bij u sprake is van spondylolisthesis wordt vastgesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto en in sommige gevallen ook een MRI om de zenuwwortels beter te kunnen boordelen.

Mensen met een spondylolisthesis hebben voornamelijk last van tintelingen of uitstralende klachten naar de benen, maar soms is er ook sprake van spierzwakte en lage rugklachten. Rust kan tijdelijk verlichting geven.

Wanneer er weinig klachten zijn, hoeft spondylolisthesis (nog) niet behandeld te worden. Als uw klachten echter zo ernstig zijn dat ze uw sociale functioneren dreigen te verstoren en de diagnose duidelijk is, zijn er diverse behandelingen mogelijk.

Fysiotherapie

In eerste instantie start u met fysiotherapie. Door het trainen van de spieren in uw romp wordt uw onderrug stabieler, waardoor u minder rugklachten ervaart. Afhankelijk van de uitstraling naar uw benen kan ook een pijnbehandeling worden gestart.

Operatie

Wanneer de klachten door fysiotherapie of een eventuele pijnbehandeling niet verbeteren, is ook een operatie mogelijk. Deze operatie vindt plaats onder narcose.

Tijdens deze operatie zal de neurochirurg de zenuwwortels vrij leggen. Dat gebeurt door de wervelboog (deels) weg te nemen, waarna twee ‘kooitjes’ tussen de wervels worden geplaatst. De orthopedisch chirurg verbindt de wervels met twee staafjes aan elkaar en plaatst bot tussen de wervels, zodat ze aan elkaar vast kunnen groeien. Vervolgens wordt de wond gehecht. Deze hechtingen worden na twee weken verwijderd.

Na de operatie ligt u de eerste dag op uw rug. De volgende ochtend helpt de fysiotherapeut u uit bed te komen. Ook wordt dan een röntgenfoto gemaakt. De fysiotherapeut helpt u vervolgens om weer in beweging te komen.

Net als bij elke operatie is er ook hier een kans op complicaties. De belangrijkste complicaties zijn wondinfectie en nabloeding. Verder is het belangrijk om te weten dat er na deze operatie een prikkeling van de zenuwwortels kan optreden. Daarnaast komt het soms voor dat de wervels niet willen vastgroeien. Dat laatste komt vaker voor bij mensen die roken. Daarom is het heel belangrijk om niet te roken.

Na deze operatie kunnen ook restklachten optreden. Wanneer een zenuw al erg geprikkeld is, kan het zijn dat deze niet volledig herstelt. Ook geeft de operatie geen garantie dat alle klachten verdwijnen.

Nu ben ik vrij van pijn en kan ik zolang blijven staan als ik maar wil. Dat is echt een verademing.

Wilbert Hollestelle (39) werd aan zijn wervelkolom geopereerd