Kijkoperatie schouder

Steeds vaker worden deze schouderletsels geopereerd met behulp van een scopie, ook wel kijkoperatie genoemd.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Problemen aan het schoudergewricht kunnen ontstaan door een ongeval. Eén of soms meerdere botstukken kunnen breken, waardoor de schoudergordel instabiel wordt: het ‘verband’ wordt als het ware verbroken. Wanneer bij een ongeval het kapsel scheurt, kan de kop van de bovenarm uit de kom schieten. Dat noemen we luxatie. Ook kan, door herhaalde kleine trauma’s, letsel aan het gewricht optreden, bijvoorbeeld bij zwemmers of bij honkbalwerpers. Het gewricht wordt dan iedere keer een beetje beschadigd en het kapsel gaat steeds losser zitten. Op een gegeven moment wordt het kapsel zo wijd dat de kop steeds vaker uit de kom schiet. 

Diagnose

In eerste instantie wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Hoe is de beweeglijkheid van uw schouder? Is er pijn, en bij welke stand of beweging? Eventueel aanvullend onderzoek vindt plaats door het maken van röntgenfoto’s, een arthrogram of een MRI-scan met contrast. Bij een arthrogram en een MRI scan met contrast wordt vloeistof in het gewricht gespoten, waarna met behulp van een röntgenfoto of een scan bekeken wordt of het kapsel aan de voorkant van de schouderkom is losgescheurd. Wanneer het kapsel losgescheurd is, spreekt men van een Bankart laesie. Soms scheurt er tevens een stukje bot mee van de schouderkom.

Steeds vaker worden deze schouderletsels geopereerd met behulp van een scopie, ook wel kijkoperatie genoemd. Bij een klein aantal patiënten is er onvoldoende kapselweefsel over, zodat er geen kijkoperatie kan worden uitgevoerd. Dan zal een grotere ingreep nodig zijn om de schouder opnieuw te stabiliseren.

De operatie

Op de dag van de ingreep wordt op de huid aangetekend waar twee of drie kleine wondjes worden gemaakt om de camera en het werkkanaal in te brengen. Via deze kleine insteekopeningen wordt de hele operatie verricht. Zo kan het losgescheurde kapsel weer vastgemaakt worden aan de rand van de schouderkom. 

U krijgt, in overleg met anesthesioloog, een lokale verdoving van de schouder, gevolgd door een algehele narcose. De scoop wordt via de achterzijde in het schoudergewricht geplaatst en het gewricht wordt nagekeken op beschadigingen. Aan de voorzijde van het schoudergewricht wordt een canule geplaatst waardoor instrumenten in het schoudergewricht gebracht kunnen worden. Het afgescheurde kapsel kan op deze manier goed bekeken worden.

Met een scherpe rasp wordt het kapsel verder bewerkt. Ook wordt de voorrand van de schouderkom met deze rasp ruw gemaakt, om later een goede hechting te kunnen verkrijgen. Vervolgens wordt het kapsel strak omhoog getrokken en met behulp van biologisch afbreekbare spijkertjes verankerd aan de voorzijde van de schouderkom. Deze speciale spijkertjes lossen na circa twaalf weken vanzelf op, zodat er na verloop van tijd geen nieuwe operatie nodig is om het materiaal weer te verwijderen.

Een kijkoperatie heeft veel voordelen ten opzichte van een traditionele operatie. Zo heeft u minder pijn, hoeft u minder lang in het ziekenhuis te blijven (slechts een à twee dagen) en zijn de resultaten goed. Ook het littekenweefsel dat overblijft, is minimaal.

Na de operatie moet u uw arm zes weken in een speciale draagdoek dragen, waarbij de arm niet omhoog en niet naar de zijkant gedraaid mag en kan worden. Wel moet u de schouder weer oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Na drie maanden kunt u de schouder weer volledig bewegen en na zes maanden kunt u weer aan alle sporten deelnemen en weer boven uw hoofd zwaar tillen.

Ik mocht snel naar huis en had al gauw minder pijn.

Paul de Wit (45) kreeg een kijkoperatie in de schouder