Halve knieprothese

Als u veel pijn heeft bij het lopen of lang staan, kan dat op een beschadigde of versleten knie wijzen. Het kan gebeuren dat een deel van het kniegewricht zo ernstig beschadigd is, dat een halve knieprothese noodzakelijk is. 

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Als u veel pijn heeft bij het lopen of lang staan, kan dat op een beschadigde of versleten knie wijzen. Ook bij het opstaan voelt u pijn. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. De knie kan stijf worden en pijn gaan doen. Soms treed de pijn pas op bij intensieve activiteiten maar later ook bij de normale dagelijkse dingen of zelfs ‘s nachts. In een vergevorderd stadium treedt verstijving op: in sommige gevallen kunt u uw knie niet meer strekken. Ook kan zich een afwijkende stand van de knie ontwikkelen: een zogeheten X- of O beenstand. In dat geval voelt uw knie steeds instabieler aan. In een aantal gevallen bevindt de slijtage zich in een deel van de knie, meestal aan de binnenzijde.

De oorzaak van een slijtage van een kniegewricht is meestal onduidelijk. Kraakbeen- en stofwisselingsziekten of kraakbeschadiging door een botbreuk kunnen de oorzaak zijn en ook wanneer een meniscus is verwijderd, is er een grotere kans op slijtage. Reumapatiënten hebben vaak knieproblemen omdat reuma het laagje kraakbeen aantast. 

Diagnose

De orthopedisch chirurg stelt de ernst van de slijtage vast door uitwendig onderzoek en röntgenfoto’s. Een kijkoperatie is eventueel ook een mogelijkheid. Het kan gebeuren dat een deel van het kniegewricht zo ernstig beschadigd is, dat een halve knieprothese eigenlijk noodzakelijk is. Daarbij wordt alleen de binnen- of buitenzijde van de knie vervangen. Op een röntgenfoto is te zien of de knie geheel of gedeeltelijk versleten is. Samen met uw behandelend orthopeed bepaalt u of en wanneer u aan een operatie toe bent. 

De operatie duurt ruim een uur en kan gebeuren met een ruggenprik of algehele verdoving. Tijdens de operatie wordt het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen verwijderd en vervangen door twee metalen prothesedelen, die met botcement worden vastgezet. Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst, dat functioneert als de nieuwe meniscus. Dit gebeurt met een verticale snede van ongeveer zeven centimeter aan de kant van de slijtage. 

Na plaatsing van een halve knieprothese is de pijn meestal verdwenen en kunt u veel beter lopen. In veel gevallen kunt u de knie tot 100 graden buigen. Fietsen is doorgaans mogelijk. Het is niet raadzaam de nieuwe knie in werk en sport zwaar te belasten: de kans op beschadiging is groter. De orthopedisch chirurg kan u hierover adviseren.

Hieronder ziet u in een animatie hoe het plaatsen van een halve knieprothese in zijn werk gaat.


Bron: Zorgvoorbeweging.nl

Knieprothesen zijn tegenwoordig van hoogwaardige kwaliteit. De levensduur bedraagt gemiddeld tien tot vijftien jaar; tot op heden doet 90% van de protheses het na twaalf jaar nog goed. Na de operatie moet u iedere twee tot drie jaar op controle komen om te onderzoeken of de prothese niet los is gaan zitten. Is dat het geval, dan is het eventueel mogelijk om een nieuwe knieprothese te plaatsen. Of dat weer een halve of een hele moet worden, wordt dan ook bekeken. 

Meer informatie over een halve knieprothese vindt u op Zorg voor Beweging 

Direct na de operatie wordt er een drukverband aangelegd. Het geopereerde been is na de operatie volledig belastbaar. U krijgt voldoende pijnstilling om samen met de fysiotherapeut oefeningen te kunnen doen en op krukken te leen lopen. Deze oefeningen zijn in de eerste dagen na de operatie zeer belangrijk en u moet ook zelfstandig oefenen. De fysiotherapeut leert u lopen met krukken.  

U mag in de meeste gevallen na drie dagen het ziekenhuis verlaten. U gaat na zes weken op controle bij de verpleegkundig specialist of physician assistant van Bravis Orthopedie Kliniek. 

De eerste twee weken na de operatie voelt het been nog gezwollen aan en kunnen er bloeduitstortingen te zien zijn in het hele onderbeen en in de knieholte. Dat is normaal. De herstelperiode duurt gemiddeld 12 weken. Ook na deze periode kunnen er enige beperkingen blijven.

Net als bij ieder operatie kunnen ook bij het plaatsen van een halve knieprothese complicaties optreden. Zo kan de prothese of het gebied er omheen infecteren, kan er een nabloeding ontstaan en is er kans op trombose. Om de kans daarop te verkleinen, krijgt u tot zes weken na de operatie bloedverdunnende middelen.  

Heeft u last van de volgende klachten na de operatie? Neem dan contact op met Bravis Orthopedie Kliniek. 

  • de wond aan de knie gaat lekken
  • de wond dik wordt en/of meer pijn gaat doen
  • u niet meer op u been kunt staan, terwijl dit voorheen wel mogelijk was

Met een goede knie en een goed gevoel kijk ik terug op mijn behandeling in het Bravis ziekenhuis.

Piet van Bers (57 jaar) kreeg een halve knieprothese