De operatie duurt ruim een uur en kan gebeuren met een ruggenprik of algehele verdoving. Tijdens de operatie wordt het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen verwijderd en vervangen door twee metalen prothesedelen, die met botcement worden vastgezet. Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst, dat functioneert als de nieuwe meniscus. Dit gebeurt met een verticale snede van ongeveer zeven centimeter aan de kant van de slijtage.
Na plaatsing van een halve knieprothese is de pijn meestal verdwenen en kunt u veel beter lopen. In veel gevallen kunt u de knie tot 100 graden buigen. Fietsen is doorgaans mogelijk. Het is niet raadzaam de nieuwe knie in werk en sport zwaar te belasten: de kans op beschadiging is groter. De orthopedisch chirurg kan u hierover adviseren.
Hieronder ziet u in een animatie hoe het plaatsen van een halve knieprothese in zijn werk gaat.
Bron: Zorgvoorbeweging.nl
Knieprothesen zijn tegenwoordig van hoogwaardige kwaliteit. De levensduur bedraagt gemiddeld tien tot vijftien jaar; tot op heden doet 90% van de protheses het na twaalf jaar nog goed. Na de operatie moet u iedere twee tot drie jaar op controle komen om te onderzoeken of de prothese niet los is gaan zitten. Is dat het geval, dan is het eventueel mogelijk om een nieuwe knieprothese te plaatsen. Of dat weer een halve of een hele moet worden, wordt dan ook bekeken.
Meer informatie over een halve knieprothese vindt u op Zorg voor Beweging