Voorste kruisband (operatie)

De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie. Wanneer u tijdens sport of een verkeerde beweging de knie verdraait, kan de voorste kruisband afscheuren.

In het onderstaande filmpje geeft orthopedisch chirurg Paul Verbeek antwoord op de vijf meest gestelde vragen over letsel aan de voorste kruisband.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie. Wanneer u tijdens sport of een verkeerde beweging de knie verdraait, kan de voorste kruisband afscheuren. Dit geeft het gevoel alsof er wat ‘knapt’ in de knie, waarna de knie door een bloeding dik en pijnlijk wordt. Het been is dan tijdelijk minder goed belastbaar. Vaak zal de knie spontaan weer herstellen, waarbij de behandeling bestaat uit rusten en eventueel koelen van de knie. Later kan de knie instabiel aanvoelen, waarbij u het gevoel heeft door de knie te zakken. Intensieve training onder begeleiding van een fysiotherapeut kan daarbij helpen.

Een afgescheurde voorste kruisband is niet zichtbaar op een röntgenfoto, hoewel die wel gemaakt moet worden om botbreuken uit te sluiten. De orthopedisch chirurg stelt de diagnose door lichamelijk onderzoek en eventueel een aanvullende MRI-scan van de knie. Op de MRI-scan kunnen ook andere letsels worden geconstateerd, zoals een meniscusscheur. In uitzonderlijke gevallen is een kijkoperatie noodzakelijk om de diagnose te bevestigen.

Niet ieder kruisbandletsel hoeft operatief behandeld te worden. Samen met uw behandelend arts maakt u een weloverwogen keuze die bij uw situatie past. Een kruisbandoperatie is een goede optie als uw knie, ondanks actieve oefentherapie, onvoldoende stabiel is. Ook wanneer de voorste kruisband volledig is afgescheurd, is een operatie nodig. Dit geneest namelijk niet vanzelf. 

De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. De verdoving door middel van een ruggenprik kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Bij opname kunt u uw keuze bespreken met de anesthesioloog.

De operatie

De operatie duurt ongeveer een uur. Uw nieuwe voorste kruisband wordt gemaakt van peesweefsel dat elders uit uw lichaam wordt verwijderd. Meestal wordt een deel van de patellapees (knieschijfpees) of de hamstringpees gebruikt. Wanneer de knieschijfpees wordt gebruikt, is de kans op pijnklachten rondom de knieschijf groter dan bij gebruik van pezen uit de hamstring. Voor het resultaat maakt het overigens niet uit welke pees wordt gebruikt. De pees wordt in het kniegewricht geplaatst op de locatie van de ‘originele’ voorste kruisband.

Hieronder ziet u in een animatie hoe een reconstructie van de kruisband in zijn werk gaat.


Bron: Zorgvoorbeweging.nl

Na de operatie start u in het ziekenhuis al met fysiotherapie en lopen met twee krukken. De volgende dag mag u naar huis en volgt u thuis een oefenprogramma onder begeleiding uw eigen fysiotherapeut. De eerste vier weken loopt u belast, met twee krukken. Na ongeveer een maand kunt u weer autorijden en is fietsen toegestaan. De totale revalidatieduur bedraagt zes tot negen maanden. Contactsporten hervatten is pas toegestaan na negen maanden, in overleg met uw behandelend arts.

In het kader van een interne kwaliteitscontrole wordt er een kniescore afgenomen voorafgaand aan de operatie en negen maanden na de operatie. Dit wordt gedaan door de fysiotherapeut van het ziekenhuis.

Bij iedere behandeling bestaat de kans op complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

  • Trombose. Om de kans hierop zo klein mogelijk te maken, moet u zichzelf de eerste zes weken inspuiten met een bloedverdunnend medicijn
  • Wondinfectie
  • Nabloeding
  • Zenuwletsel waardoor een doof gevoel kan ontstaan naast het litteken

De operatie is goed gegaan. Ik hoop snel weer te kunnen voetballen.

Lennert Gommers (21) kreeg een nieuwe kruisband