De wervelkolom is een complex en risicovol lichaamsdeel

“De juiste ingreep voor de juiste patiënt”

Door het midden van onze rug loopt de wervelkolom, de basis van ons skelet. De kolom bestaat uit wervels met tussenliggende wervelschijven. Hij stabiliseert de romp, zorgt ervoor dat we rechtop blijven en beschermt het zenuwstelsel. Qua behandeling is het dan ook een complex en risicovol lichaamsdeel. Een operatie vindt alleen plaats als er geen andere oplossing is en wordt meestal uitgevoerd door de orthopedisch chirurg en de neurochirurg samen.

Problemen met de wervelkolom veroorzaken rugpijn of beenpijn. “De meest voorkomende klachten zijn rugpijn”, vertelt orthopedisch chirurg Jean-Paul van Kollenburg van het Bravis ziekenhuis. “Dat is wel zo’n 90 procent. Aan de rug opereren we heel weinig. We weten meestal niet waar exact de pijn vandaan komt. Dan is het lastig opereren. Als orthopeden kunnen we ook alleen de anatomie anders maken. Als anatomie niet het probleem is, dan moet je daar vooral van afblijven. Als de oorzaak niet bekend is, proberen we de rugpijn te verzachten met onder andere fysiotherapie, training, pijnbestrijding via de pijnpoli of een chronisch pijntraject bij de revalidatiearts. Bij een duidelijk probleem waarbij een zenuw beklemd zit kunnen we wel operatief iets betekenen. Het is dus zoeken naar de juiste ingreep voor de juiste patiënt.”

 

Samen met de neurochirurg

Voor opereren wordt gekozen als er een anatomische oorzaak is die een zenuw of het ruggenmerg bekneld. Vaak veroorzaken deze aandoeningen pijn aan de benen. “Deze operaties doen we meestal samen met de neurochirurg”, meldt Jean-Paul. “Om de zenuw vrij te leggen moet bot weggehaald worden. Dat verzwakt de constructie van de wervelboog. Om hem te verstevigen worden wervels door ons vastgezet met schroeven en staafjes. Daarna legt de neurochirurg de zenuw vrij, waardoor de irritatie verdwijnt. Zo’n operatie vindt onder algehele narcose plaats en duurt zo’n drie uur. Het is echt teamwork. Als je zo’n zenuwprobleem oplost, verlos je de patiënt van de pijn. Dat geeft een enorme voldoening.”

Daarnaast opereren de orthopedisch chirurgen mensen met rugklachten door instabiliteit, zoals een acute botbreuk of uitzaaiingen in het bot. Deze laatste groep wordt meestal zonder neurochirurg geopereerd.

 

  • Nieuws

Ook interessant voor u

relevante nieuwsitems