Handchirurgie is een complex maar dankbaar en gevarieerd vak

“De hand is het meest functionele deel van je lichaam”

In het dagelijks leven sta je er nauwelijks bij stil wat je allemaal met je handen doet. Voor velen begint dat met het uitzetten van de wekker en eindigt de dag met tandenpoetsen. In de tussenliggende tijd zijn je handen vrijwel continu voor je aan het werk. Dat maakt voor orthopedisch chirurg Jacco van Doorn handchirurgie zo’n boeiend vak.

Jacco van Doorn is opgeleid tot algemeen orthopedisch chirurg. Tijdens zijn loopbaan in het Bravis ziekenhuis is hij zich met name gaan toeleggen op handchirurgie. In 2019 rondde hij de vervolgopleiding tot handchirurg succesvol af en trad hij toe tot het gezelschap van de European Board of Hand Surgery. “De hand is het meest functionele deel van je lichaam. Het is verreweg het meest interessante stuk van je bewegingsapparaat, want hiermee heb je veel interactie. Je kunt namelijk geen voorwerp ter wereld aanpassen zonder je handen. Je kan ergens naartoe lopen en ertegen schreeuwen, maar er gebeurt pas iets als je het vastpakt”, aldus Jacco.

27 gewrichtjes

De menselijke hand bestaat uit 27 gewrichtjes. “Daarmee kun je veel verschillende problemen hebben. Maar er zijn ook veel oplossingen mogelijk. Je kunt als handchirurg ervoor zorgen dat mensen weer in staat zijn om zichzelf te redden. Dat varieert van je boterham kunnen smeren tot het pijnloos verrichten van zwaar werk”, legt de orthopedisch chirurg uit. Door de grote hoeveelheid gewrichtjes in de hand is het wel zoeken naar de bron van het probleem. “Het is altijd puzzelen”, erkent Jacco. “Bovendien hoeft de afwijking die op de foto zichtbaar is niet altijd het probleem van de patiënt te zijn. De oorzaak van de pijn kan best op een andere plek zitten. Maar dat maakt voor mij handchirurgie zo uitdagend. Samen met het precieze en delicate werken.”

Continu in ontwikkeling

De voet is minder complex. “Op je voeten hoef je in principe alleen te kunnen staan en je moet ermee kunnen lopen. Je hoeft er niets mee vast te pakken. Een hand moet niet alleen belastbaar kunnen zijn, maar moet ook nog kunnen bewegen”, licht de orthopedisch chirurg toe.

Handchirurgie is continu in ontwikkeling. “Je hebt gebieden in de hand waar een operatie in het verleden weinig goeds bracht. Soms werden de pijnproblemen wel opgelost, maar ging de functionaliteit achteruit. Nu hebben we heel veel kleine behandelingen waarbij de bewegelijkheid behouden blijft en tegelijk de pijn wordt bestreden. We krijgen steeds nieuwe inzichten in welke patiënten we moeten opereren en met welke technieken. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Een zeer gevarieerd vak

Een van de meest voorkomende handproblemen is slijtage van de duimbasis. “Dat komt heel vaak voor”, meldt Jacco. “Een op de drie vrouwen kan dat hebben, wat niet betekent dat ze er altijd last van hebben. Daarnaast zien we veel blokkerende vingers, carpale tunnels en Dupuytren, waardoor vingers kromgetrokken worden. Maar ook gevolgen van letsels komen vaak voor. Kortom, het is een zeer gevarieerd vak.”

 

 

 

  • Nieuws