Operatie aan wervelkolom nog preciezer met 3D-navigatie

Een operatie waarbij een deel van de wervelkolom met schroeven wordt vastgezet vraagt om uiterste precisie. Een verkeerd geplaatste schroef kan leiden tot zenuwschade. De Bravis Orthopedie Kliniek gebruikt sinds een klein jaar een 3D-navigatiesysteem. Met dit apparaat kan nog nauwkeuriger geopereerd worden en is de kans op het verkeerd plaatsen van een schroef tot een minimum beperkt.

In het Bravis ziekenhuis vinden jaarlijks zo’n 120 operaties aan de wervelkolom plaats. “Bij deze ingreep leggen we een beknelde zenuw in de rug vrij. Vervolgens zetten we een deel van de wervelkolom vast om te voorkomen dat de zenuw in de toekomst opnieuw bekneld raakt”, legt orthopedisch chirurg Wout Rosenberg uit. “Deze operaties voeren we altijd samen uit met een neurochirurg van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.”

Driedimensionale beelden

De afgelopen tien jaar werd bij een operatie aan de wervelkolom gebruik gemaakt van tweedimensionale beelden. De chirurg kon hierdoor alleen van boven naar beneden en van links naar rechts kijken, maar zag geen diepte. Sinds oktober 2022 gebruikt Bravis de Cios Spin van Siemens Healthineers. Met het nieuwe navigatiesysteem ziet de chirurg driedimensionale beelden van de wervelkolom. “Daardoor kunnen we nog nauwkeuriger zien waar we de schroeven plaatsen. De kans dat je een fout maakt was al heel klein, maar is nu nog veel kleiner”, aldus orthopedisch chirurg Jean-Paul van Kollenburg. “Daarnaast is het beeld van een hogere resolutie, is de röntgentechniek sterk verbeterd en ligt de patiënt voortaan op een carbontafel. Dat voorkomt verstoring van het beeld”, vult Wout Rosenberg aan.

Oncologiepatiënten

Het 3D-navigatiesysteem wordt niet alleen bij een beknelde zenuw ingezet, maar ook bij wervelkolomoperaties bij oncologiepatiënten. Patiënten met uitzaaiingen in de rug hebben namelijk een vergrote kans op een breuk van de wervelkolom. Met behulp van de 3D-beelden wordt de patiënt nog voor de bestralingen geopereerd. Maar ook als de wervelkolom is beschadigd, biedt de Cios Spin uitkomst. “We kunnen nu nauwkeuriger opereren op plekken die normaal gesproken lastig te zien zijn”, vertelt Jean-Paul van Kollenburg. “Als de breuk zich hoog in de rug bevindt, dan zitten op de röntgenfoto de schouders ervoor. Nu draait het apparaat om de patiënt heen en maakt er een 3D-beeld van. Zo kun je overal er heel precies bij. Voor ons én voor de patiënt is dit echt een uitkomst.”

 

 

  • Nieuws

Ook interessant voor u

relevante nieuwsitems