Schoudernetwerk, een intensieve regionale samenwerking rond schouderklachten

Het schoudergewricht is een complex gewricht, waarbij veel verschillende problemen kunnen ontstaan. Behandeling van schouderklachten vraagt dan ook om een gerichte specialistische behandeling. Sinds enkele jaren is het Schoudernetwerk Zuidwesthoek in onze regio actief.

Het is een samenwerkingsverband tussen orthopedisch chirurgen van Bravis Orthopedie Kliniek en gespecialiseerde fysiotherapeuten in de omgeving van Bergen op Zoom en Roosendaal. Dit schoudernetwerk is opgezet om de kwaliteit van diagnostiek en behandeling van schouderklachten te verbeteren. Om dit te bereiken wordt iedere 3 maanden een schoudernetwerk scholingsavond georganiseerd.

Scholing rond cuff rupturen
Een van de onderwerpen die vorig jaar op het programma stonden was cuff rupturen, ofwel gescheurde pezen / kapsel van de schouder.
Al in een eerder stadium was een gezamenlijke richtlijn ontwikkeld voor de fysiotherapeutische behandeling na hechting van een cuff ruptuur. 
Nu was het tijd voor het praktijkgedeelte. Dat werd verzorgd door orthopedisch chirurg Jan-Jaap Kats, een van de deelnemers aan het netwerk, en Ralph Sieffers van de firma Arthrex (een wereldwijd bedrijf in o.a. medische apparatuur en onderwijs in orthopedie).

Zelf aan de slag
Jan-Jaap Kats opende de workshop met een korte theoretische inleiding over de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van pees/kapsel beschadigingen in de schouder. Vervolgens gaf Ralph Sieffers uitleg over de materialen die de Bravis Orthopedie Kliniek gebruikt bij hersteloperaties van gescheurde pezen/kapsel. Daarna gingen de schoudertherapeuten zelf aan de slag. Op modellen plaatsten zij hechtingen met echte hechtmaterialen.

Stap voorwaarts
Bij de overdracht vanuit het ziekenhuis naar de schoudertherapeut krijgt de patiënt het operatieverslag mee. Dankzij de scholing weten onze schoudertherapeuten precies welke materialen en hechttechnieken tijdens de pees/kapselhersteloperatie zijn gebruikt. Daarmee is opnieuw een stap voorwaarts gezet in de kwaliteit van behandeling van onze schouderpatiënten.

 

  • Nieuws

Ook interessant voor u

relevante nieuwsitems