Stan-Antoine Bell groot voorstander van heupoperatie via voorste benadering “Sneller op de been dankzij spiersparende operatie”

Na een heupoperatie binnen enkele uren de eerste pasjes lopen, drie tot vier weken revalideren en minder kans op complicaties of een ontsteking. Het is mogelijk dankzij de operatie via de voorste benadering. In het Bravis ziekenhuis is Stan-Antoine Bell de orthopedisch chirurg die de kunstheup plaatst via deze methode. “Het aantal operaties via de voorste benadering zal alleen maar toenemen”, verwacht hij.

 

Bij het plaatsen van een kunstheup heeft de chirurg verschillende mogelijkheden om bij het heupgewricht te komen. Dat kan via de achterkant, de zijkant of via de voorkant van de heup. De achterste benadering wordt het meest toegepast. Stan-Antoine Bell verwacht dat daar op termijn verandering in komt. “Bij de voorste benadering wordt de prothese via de voorkant van het been geplaatst. Het grootste voordeel hiervan is dat de spieren intact blijven. Je zoekt als chirurg een opening tussen de spieren waardoor je snel bij het heupgewricht bent. Doordat je de spieren niet beschadigt, is de revalidatietijd korter. Drie tot vier weken in plaats van zes weken. De patiënt kan daardoor eerder weer aan het werk en het normale leven oppakken. Je hebt ook minder litteken, de kans op een ontsteking is lager en de heup gaat minder vaak uit de kom.”

 

Verbetering

De voordelen treden vooral kort na de operatie op. “Op langere termijn zijn er geen verschillen tussen de methodes. Maar voor veel mensen zijn een kortere revalidatietijd en de andere voordelen na de operatie wel fijn”, aldus Stan-Antoine. “Voor mij is de voorste benadering de ideale stap naar verbetering. Het vergde wel moeite en tijd. Ik heb veel getraind en heb me in andere Europese landen bekwaamd in deze methode. Ik verwacht dat het in de toekomst steeds meer gebruikt gaat worden.”

 

  • Nieuws