Voorlichting met 3D printer

Het Bravis ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen dat aan de slag gaat met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. Harry Jan Raad, gipsverbandmeester nam samen met orthopedisch chirurg/traumatoloog J. van Doorn en chirurg/traumatoloog B. Kuiken de 3D de printer in ontvangst. 

Het idee om een 3D printer te plaatsen is van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en orthopedisch chirurg/traumatoloog P.A. Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt volgens Harry Jan Raad dat patiënten vaak therapie trouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral bij kinderen beter inzichtelijk maken.”

Samen met BravE, het innovatieteam van het ziekenhuis, is het idee uitgewerkt. De aanschaf is mogelijk gemaakt met de hulp van Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Jan van den Brand, lid van de Vriendenstichting vertelde tijdens de overhandiging dat zij het project steunen omdat “De 3D printer een innoverend project is wat duidelijk helpt bij het informeren van patiënten.”

Niet alleen de patiënten halen hun voordeel uit de printer, ook medisch specialisten. Zij kunnen doormiddel van een 3D print hun behandelplannen nog beter voorbereiden en daarmee betere zorg aan de patiënt verlenen. “Dankzij deze innovatie kunnen we de patiënt nog beter voorlichten. Zo kunnen we namelijk van een complexe breuk een 3D print maken en aan de patiënt laten zien”, aldus Martijn Franken, klinisch fysicus en lid van het BravE innovatieteam.
 

Binnenkort wordt de printer op de polikliniek orthopedie geplaatst en kunnen de 3D modellen gemaakt worden!

 

(Op de foto bij de 3D printer: vlnr: gipsverbandmeester Harry Jan Raad, orthopedisch chirurg/traumatoloog J. van Doorn en chirurg/traumatoloog B. Kuiken)

  • Nieuws

Ook interessant voor u

relevante nieuwsitems