Wachtlijst Orthopedie Bravis in november weer terug op normaal niveau

Het coronavirus veroorzaakte een grote groei van de wachtlijsten in de Nederlandse ziekenhuizen. In het Bravis ziekenhuis ging het om een kleine duizend patiënten die langer op hun ingreep moesten wachten. Sinds 6 september worden deze operaties ingehaald. Orthopedie heeft ook in de zomer al veel geopereerd, zodat eind dit jaar de wachtlijst voor knie-, heup- en schouderoperaties weer terug is op het niveau van voor corona.

De tweede en derde coronagolf hadden grote gevolgen voor Orthopedie. “We waren in oktober vorig jaar nog de eerste wachtlijst aan het wegwerken toen opnieuw alle geplande operaties werden uitgesteld”, blikt orthopedisch chirurg Jean-Paul van Kollenburg terug. “Alleen botbreuken, acute problemen met protheses en andere spoedingrepen gingen door. Maar mensen die op de wachtlijst stonden voor bijvoorbeeld een kunstknie konden we niet helpen.”

Dagbehandeling
Begin dit jaar werden de operaties in dagbehandeling weer opgestart, maar omdat de afdelingsverpleegkundigen nodig waren op de corona-afdelingen bleef de andere wachtlijst groeien. “Je kunt niet alle orthopedische ingrepen in dagbehandeling doen. Het moet veilig en verantwoord zijn”, zegt orthopedisch chirurg Wout Rosenberg.

Vakantieperiode
In april is het aantal planbare operaties voorzichtig opgestart en sinds half juni is de operatiecapaciteit in het Bravis ziekenhuis weer als normaal. “Zeker in de maanden juni en juli hebben wij een heel deel van onze wachtlijst in kunnen halen”, vertelt Jean-Paul. “Het was vakantieperiode en dat is voor ons altijd een hele rustige tijd”, verklaart Wout. “Ons vak bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: spreekuur houden op de polikliniek en het verrichten van operaties. Als je meer op de operatiekamer bent, kun je minder op de polikliniek zijn. In de zomermaanden is dat geen probleem, omdat er dan minder vraag is van patiënten. Nu merken we dat het lastiger wordt. Doordat we meer aan het opereren zijn, houden we minder spreekuren en loopt de wachtlijst voor de polikliniek op. De kunst is om de balans terug te vinden. Die balans komt in zicht, langzaam gaan we over naar het schema van voor corona. Dat geldt niet voor alle specialismen. Andere vakken zijn nog wat langer bezig met inhaalzorg. Bij ons is het voorspoedig verlopen. Het paste op de een of andere manier precies.”

Vol begrip
De patiënten reageren blij dat ze weer snel aan de beurt zijn. “Op het moment dat de planbare zorg werd uitgesteld, hebben we alle mensen op de wachtlijst opgebeld. Natuurlijk was men teleurgesteld, maar wel vol begrip”, aldus Jean-Paul.
Beide chirurgen complimenteren het Bravis ziekenhuis voor de manier waarop de inhaalzorg is opgezet. “Er is goed naar ons probleem geluisterd en naar onze suggesties. Het is allemaal in goed overleg gegaan”, vindt Jean-Paul. “Vrijwel alle vakgroepen zijn door het uitstellen van de planbare zorg hard geraakt”, meldt Wout. “Gelukkig kan er nu weer geschoven worden in de OK-programma’s, zodat iedereen zijn wachtlijsten zo snel mogelijk kan inhalen.”

Op de foto plaatst orthopedisch chirurg Jean-Paul van Kollenburg met zijn OK-team een kunstheup.