Jacco van Doorn haalt internationaal diploma handchirurg

Het was naast zijn werk in Bravis, een pittige studiebelasting: ruim een half jaar dook orthopedisch chirurg Jacco van Doorn elke avond in de boeken. Met succes. In Berlijn is Jacco toegetreden tot het gezelschap van de European Board of Hand Surgery.

 

Kwaliteit
"De Europese Vereniging wil handchirurgie tot een hoger niveau brengen en de kwaliteit waarborgen," licht Jacco toe. "Daar heeft de vereniging zelf de regie in genomen door tijdens het jaarcongres de vereiste vaardigheden en kennis te examineren. Dat was in 2019 in Berlijn. Ik heb niets van de stad gezien trouwens. Vanwege mijn examen was het verblijf er toch best wel spannend."

Toelatingseisen
Om tot het examen toegelaten te worden, moet je aan een aantal voorwaarden voordoen. Jacco: "Je moet uiteraard enkele jaren ervaring hebben. Zo'n 50% van de ingrepen die je doet, moet handchirurgie zijn en het hele palet van aandachtsgebieden omvatten, zoals aan- geboren slijtage, zenuw- en peesproblemen en fracturen. Dat laat je zien in het operatietableau, dat je bij inschrijving moet meesturen. Je aanvraag moet ook ondersteund worden door de Nederlandse Vereniging van Handchirurgie. Pas als je aan al deze eisen hebt voldaan, wordt je aanvraag in behandeling genomen."  

Leerstof
Zoals gezegd was de studiebelasting behoorlijk intensief. "De leerstof besloeg alle problematiek die is vastgelegd op het gebied van handchirurgie. Er wordt van je verwacht dat je echt alles kent." Na een schriftelijk examen, dat de deelnemers overal in Europa gelijktijdig hebben afgelegd, volgde het mondelinge examen tijdens het jaarcongres in Berlijn. "Dat wordt afgenomen door internationale experts. Dan knijp je hem stiekem wel, en hoop je maar dat ze je niet gaan doorvragen over hun eigen expertise. Die is vaak zo specifiek!"

Meer kennis
"Het was echt ouderwets stampen," beaamt Jacco. "Maar ik heb zoveel meer kennis opgedaan. Je gaat behoorlijk de diepte in. 'Alles wat op je hand zit moet je weten.' Dat is kort gezegd de insteek van het examen. Je leert er bijvoorbeeld ook over huidafwijkingen. Die worden behandeld door de dermatoloog, maar je bent zelf extra alert als je iemand ziet met een pijnlijke vinger waar een rare pukkel opzit."

Soort zintuig
Jacco heeft zich een half jaar 's avonds opgesloten in zijn studeerkamer. Op de vraag of hij het nog een keer zou doen, antwoord hij volmondig 'ja'. "Handen zijn het meest functionele deel van je lichaam. Het is een soort zintuig. Met je handen maak je contact met de wereld," vertelt hij enthousiast. "Bij klachten moet je echt gaan zoeken hoe je iemands problemen kunt oplossen. De anatomie is erg boeiend. Je doet verschillende ingrepen en soms is het behoorlijk priegelwerk. Dat zijn allemaal aspecten die het vak voor mij heel aantrekkelijk houden. Bovendien is het echt teamwork. Je werkt nauw samen met handtherapeuten, revalidatieartsen, gipsverbandmeesters, reumatologen en neurologen."

 

  • Nieuws