Bravis Orthopedie Kliniek helpt wekelijks honderd patiënten op het schouderspreekuur

Van onderzoek tot behandelplan in één bezoek.

Pijn aan de schouders is een last waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. De Bravis Orthopedie Kliniek heeft sinds 2010 een schouderspreekuur. Tijdens één bezoek vinden het onderzoek en de echografie plaats en wordt het behandelplan opgesteld. In de meeste gevallen hoeft de patiënt niet geopereerd te worden, maar volstaat fysiotherapie of een echogeleide injectie.

Piotr Stolarczyk is in het Bravis ziekenhuis een van de orthopedisch chirurgen die de schouder als specifiek aandachtsgebied heeft. De schoudergordel bestaat uit de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Het is het meest bewegelijke gewricht van ons lichaam. “De meeste patiënten met schouderklachten die wij op het spreekuur zien hebben pijn aan hun bovenarm, schouder, soms met uitstraling naar de nek”, vertelt Piotr. “Naast letsel is de oorzaak veelal slijtage. Dat kan zijn van de pezen en van het gewricht. Chronische irritatie van de pezen komt veel voor. De klachten komen dan langzaam op. Er is heel weinig ruimte om dat operatief te behandelen, ook al werd dat vroeger wel vaak gedaan. Uit studies blijkt echter dat hetzelfde resultaat bereikt kan worden met fysiotherapie. Nu wordt nog slechts sporadisch geopereerd bij slijtage.”

 

Schouderpolikliniek

Bij de behandeling van de schouder werken orthopeden tegenwoordig nauw samen met fysiotherapeuten. In het Bravis ziekenhuis verzorgen ze zelfs sinds 2010 een schouderpolikliniek. “Op dinsdag en donderdag houden we een speciaal spreekuur volgens het ‘one-stop-shop’-principe”, meldt Piotr. “De patiënt met schouderklachten wordt eerst door mij of een collega-orthopeed onderzocht. Daarna gaat hij of zij naar de fysiotherapeut van PMC voor een echo. Vervolgens stellen we samen de definitieve diagnose en de behandeling vast. Soms is dat fysiotherapie, dan weer een echogeleide injectie of een enkele keer een operatie. Het voordeel voor de patiënt is dat er niet telkens een nieuwe afspraak gemaakt hoeft te worden. Dat scheelt al gauw twee tot drie ziekenhuisbezoeken. Op het schouderspreekuur zien we bijna honderd patiënten per week. Zij zijn heel blij met deze ontwikkeling.”

 

  • Nieuws