Bravis Orthopedie Kliniek
Maak kennis met de vakgroep Orthopedie
Afdeling 3AB is een kort verblijf afdeling, waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. De meeste patiënten worden hier opgenomen voor een operatie en verblijven slechts enkele nachten. Verpleegkundigen Peggie en Marjolein nemen jullie in dit artikel mee in het reilen en zeilen op afdeling 3AB.
Op afdeling 3AB is het een komen en gaan van patiënten. De grootste groep patiënten op deze afdeling is van het specialisme orthopedie. Een patiëntencategorie, die Marjolein het meeste ligt. “Orthopedie vind ik interessant; hoe steekt de bouw van het menselijk lichaam in elkaar en hoe repareren we de botten bij een trauma?” Marjolein is sinds 2020 werkzaam op deze afdeling en houdt van het afwisselende werk. “Door de verschillende specialismen met ieder hun eigen operaties is iedere dag weer anders”, vertelt zij.
In de loop der jaren
Marjoleins collega, Peggie, werkt vanaf 2004 op de afdeling. “In de loop der jaren is er veel veranderd op de afdeling”, vertelt Peggie. “Vroeger bleven patiënten na een ingreep veel langer opgenomen in het ziekenhuis. Kreeg je een nieuwe heup? Dan lag je al gauw een week in het ziekenhuis. Tegenwoordig gaat het herstel door verbeterde therapieën een stuk sneller en mag een patiënt soms dezelfde dag al naar huis. Zo ook voor patiënten met een ontsteking in de wervelkolom. Zij werden voorheen voor 3 maanden, liggend in een gipsschelp, opgenomen. Na onderzoek is gebleken dat een andere behandeling met meer beweging en antibiotica hetzelfde resultaat geeft en is een lange opname niet meer nodig”.
Werkdag
Peggie en Marjolein draaien verschillende diensten op de afdeling. Zo is er een dienst waarin ze patiënten opnemen, die geopereerd gaan worden. Ze bereiden hen voor op de operatie en begeleiden ze naar de operatiekamer wanneer het tijd is voor de ingreep.
In een andere dienst hebben zij de verantwoording over de zorg van de patiënten die opgenomen liggen. “In de ochtend starten we met het uitdelen van de medicatie aan de patiënten”, vertelt Marjolein. “Zo hebben we meteen al onze patiënten gezien. Gedurende de dienst hebben we veel contact met collega’s van andere afdelingen zoals bijvoorbeeld met loket nazorg, de apotheek en de fysiotherapeut. De arts komt dagelijks visite lopen op de afdeling. Hierbij zijn wij ook aanwezig. We voeren het ontslaggesprek, zodat de patiënt met ontslag kan gaan”.
“Iedere dag is er op deze afdeling een “coördinator van dienst” aanwezig. De verpleegkundige met deze dienst heeft als taak de afdeling die dag draaiende te houden. Tijdens de dagstart bespreekt de coördinator van dienst de gang van zaken op de afdeling en worden eventuele knelpunten op de afdeling doorgesproken. Tevens houdt de coördinator van dienst zicht op de personele bezetting van die dag en past deze aan waar nodig”.
Leren
Op afdeling 3AB werken ook leerlingen en stagiaires. Peggie geeft aan dat ze veel voldoening haalt uit het begeleiden van deze leergierige collega’s. “Mooi om mee te maken hoe zij zich ontwikkelen tot een verpleegkundige, die iedereen aan zijn of haar bed wil hebben”.
Uitdaging
“Werken op afdeling 3AB geeft mij de mogelijkheid om buiten de lijntjes te denken en nieuwe ideeën op de afdeling in te voeren. Het snel omschakelen als de situatie daarom vraagt, is iedere keer weer een uitdaging”, vertelt Marjolein. “Als het dan weer gelukt is, ga ik met een goed gevoel naar huis. Ik ben tevreden wanneer ik de juiste zorg aan mijn patiënten heb kunnen leveren en hierbij net een stapje extra hebben kunnen zetten. Maar ook als we met het team een drukke dienst hebben gehad en we het met elkaar toch rond hebben gekregen.”
“Ook het wegnemen van stress en spanning bij een patiënt is vaak lastig. Door de patiënt zich welkom te laten voelen op de afdeling ervaart de patiënt meer rust en kan zo sneller aan zijn/ haar herstel werken”, voegt Peggie toe.
Saamhorigheid
Marjolein en Peggie zijn onderdeel van een groot team. “Een hecht team”, volgens Peggie. “De betrokkenheid van collega’s heeft mij echt verrast op deze afdeling, vooral tijdens de corona periode. De saamhorigheid was toen erg groot. Iedereen is bereid met elkaar mee te denken en te helpen waar nodig. Naast de onderlinge betrokkenheid is het ook gewoon heel gezellig met elkaar. Bij een uitje is een groot deel van de afdeling van de partij en is het een gezellige boel.”
Maak kennis met de vakgroep Orthopedie