Een blik op het werk van de gipsverbandmeester

Wat doet een gipsverbandmeester? Wie zijn de gipsverbandmeesters in het Bravis ziekenhuis? Wat vinden zij zo leuk aan dit werk? Hebben ze nog leuke anekdotes te vertellen? En welke kleur gips zouden zij kiezen, mochten ze onverhoopt in het gips komen? Bravis gipsmeesters Peter Rovers en Ingrid Wijnands vertellen het ons in dit artikel.

De naam zegt het al; een gipsverbandmeester werkt met gips(verband) en dit gebeurt op de gipskamer. Hier houdt een arts spreekuur en ontvangt patiënten met aandoeningen als botbreuken of aandoeningen van gewrichten. Naast het aanleggen van gipsverbanden, zorgt de gipsverbandmeester voor een soepel verloop van het spreekuur door patiënten tijdig binnen te roepen, na te gaan welke behandeling nodig is (in overleg met de specialist) en deze uit te voeren. Ook beantwoordt de gipsverbandmeester vragen van patiënten en plant controle afspraken in. De gipsverbandmeester werkt naast orthopedie ook voor andere specialismen als neurochirurgie, traumatologie, plastische chirurgie en revalidatiegeneeskunde. Verder helpen zij mensen op de spoedeisende hulp en op de operatiekamers als er na een operatie gegipst moet worden.

Kleur
“Een vrolijke kleur voor een goed humeur” antwoordde Ingrid op de vraag welke kleur gips zij zelf zou kiezen als ze in het gips zou moeten. “Blauw is toch wel de meest gekozen kleur op het moment, maar soms komen er verrassende keuzes voorbij als roze met glitters, neongeel, camouflageprint of gips met hondenpootjes of hartjes”.

 
Ingrid Wijnands is een van de 6 gipsverbandmeesters van de orthopedie kliniek in het Bravis ziekenhuis. Ingrid is in 1988 gestart als verpleegkundige A in het Bravis ziekenhuis. Vervolgens heeft zij 21 jaar als anesthesie-assistent binnen Bravis gewerkt en vanaf 2017 werkt zij als gipsverbandmeester op de gipskamer.
Ingrid houdt van de interactie met de patiënten, van baby tot en met (hoog)bejaard. Ze zoekt graag naar creatieve oplossingen, zodat de patiënten met een lach weer naar huis gaan.  “Wanneer alle patiënten naar tevredenheid geholpen zijn en de samenwerking met collega’s en specialist fijn verlopen is, is mijn werkdag geslaagd” glimlacht Ingrid.

Anekdote
"We maken van alles mee op de gipskamer. We kunnen er een boek over schrijven" zegt Peter Rovers, collega van Ingrid. Peter werkt al weer 21 jaar als gipsmeester in het Bravis ziekenhuis. Voor zijn loopbaan hier heeft hij veel ervaring opgedaan in andere ziekenhuizen. Hij startte tijdens militaire dienst op de SEH van het militair hospitaal in Utrecht. Vervolgens heeft hij in verschillende ziekenhuizen als gipsverbandmeester gewerkt. In deze periode heeft hij ook de SEH opleiding en de gipsopleiding afgerond.
Peter vindt vooral het praatje met de patiënt leuk en is graag met zijn handen bezig. "Dit heb je nodig om een goede gipsverbandmeester te zijn, evenals interesse in het vak, een goed humeur en een brede rug" grapt Peter. "Soms moeten we mensen echt overtuigen dat iets niet kan. Bijvoorbeeld die keer dat een wielrenner zijn fiets meegenomen had naar de gipskamer. Hij wilde dat ik het gips zo zou aanleggen dat hij er nog mee kon fietsen, in een houding die echt niet kon" vertelt Peter.

Kunststof verbanden
Zag je vroeger alleen maar armen en benen gegipst in kalkgips, nu wordt er veel gebruik gemaakt van sterkere en lichtere materialen als kunststofverbanden van glasvezel en polyester. Het vernietigen van kunststof gips houdt logischerwijs milieutechnisch heel wat in. Daarom drukt Peter ons nog op het hart: “weet dat je gips hebt en wees er zuinig op!“

Wilt u meer weten over de Bravis Orthopedie Kliniek of de gipskamer in het bijzonder? Klik hier.

 

  • Nieuws