Orthopedisch chirurg Erik Jan Hauet gaat in gesprek met kinderen

“Het gaat om het kind en niet om de ouder”

Niemand vindt het fijn als er over en niet mét je gepraat wordt. Dat geldt ook voor kinderen. Daarom probeert orthopedisch chirurg Erik Jan Hauet altijd in gesprek te gaan met zijn patiëntjes, hoe jong ze ook zijn. “Vanaf een jaar of drie moet dat wel kunnen. Mits ze niet bang voor me zijn. Zo’n man in een witte jas kan toch best eng zijn”, vertelt de orthopeed.

Erik Jan Hauet is sinds februari 2001 als orthopedisch chirurg werkzaam in het Bravis ziekenhuis. Kinderorthopedie is een van zijn aandachtsgebieden. “Vaak zie ik in de spreekkamer problemen die aangeboren zijn. Dat iets scheef is dat recht moet zijn. In de groei proberen we dat met hulpmiddelen en fysiotherapie te corrigeren”, legt hij uit. Opereren doet hij liever niet. “Ik snij zo min mogelijk in die kleine lijfjes. Een litteken wordt met het groeien alleen maar groter. Soms is een operatie nodig, maar liever niet.”

Kruipend over de vloer

Erik Jan vindt het belangrijk om het gesprek aan te gaan met het kind. “Het gaat immers om het kind en niet om de ouder”, stelt hij. “Ik probeer altijd een situatie te creëren waarin het kind zich veilig voelt. Het gesprek gaat dan op een speelse, interactieve manier. Soms zie je me dan ook kruipend over de vloer. Als het kind het goed vindt dat ik hem onderzoek, dan heb ik het goed gedaan.”

Deze aanpak wordt gewaardeerd. ‘Dokter Hauet heeft onze zoon van 12 goed onderzocht en op duidelijke wijze uitgelegd aan hem wat mogelijke oorzaken van zijn pijn zouden kunnen zijn. Hij voerde dus het gesprek met onze zoon en vervolgens met ons als ouders. Ook heeft hij ons direct gerustgesteld. Tenslotte heeft hij de procedure op een heldere manier toegelicht, zodat we wisten waar we aan toe waren’, schreef een ouder op Zorgkaart Nederland.  

Geruststellen

De orthopeed moet de ouders vooral geruststellen. “Ze zijn veelal ongerust omdat ze niet weten wat hun kind heeft. Door de kennis met ze te delen, haal ik al veel ongerustheid weg. Gelukkig kunnen we vaak kunnen het probleem in de groei corrigeren en komt het uiteindelijk goed.”

  • Nieuws