Rugcentrum ondersteunt patiënten met chronische klachten

Bij rugpijn spelen veel factoren een rol

Een op de tien mensen heeft last van zijn of haar rug. Bij meer dan negentig procent van de klachten is geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Veelal gaat het om een opeenstapeling van verschillende factoren. Voor het ondersteunen van deze patiënten heeft het Bravis ziekenhuis het Rugcentrum in het leven geroepen. Samen met andere zorgaanbieders worden de meerdere factoren van de rugpijn belicht.

Wout Rosenberg is een van de orthopedisch chirurgen van het Bravis ziekenhuis met de rug als specialisatie. Hij leeft zeer mee met zijn patiënten. “Je zal het maar hebben, de hele dag rugpijn. Dat is echt ontzettend vervelend”, vertelt hij. “Helaas is niet duidelijk aan te wijzen waar de pijn vandaan komt, dus kun je ook niet met één panklare oplossing komen. Rugpijn wordt door heel veel factoren veroorzaakt. Een deel daarvan is onzichtbaar. Het kan in je genen zitten, maar ook komen door werkbelasting, je gemoedstoestand, de stabiliteit van de rug, de kwaliteit van de banden en de spieren in je rug, de stevigheid van het bekken, je gewicht, alles doet mee. Opereren voor rugpijn is hierdoor niet mogelijk.”

Het Rugcentrum

In het Rugcentrum werkt de Bravis Orthopedie Kliniek nauw samen met neurologen en fysiotherapeuten in en buiten het ziekenhuis. “We bundelen de krachten en belichten samen de meerdere factoren van de rugpijn. Met adviezen en diagnostiek hopen we de patiënt te helpen. We kunnen het echter niet alleen oplossen. De patiënt moet ook zelf in actie komen. Zit hij niet lekker in zijn vel, dan is het verstandig om naar de psycholoog te gaan. Is zijn stabiliteit niet in orde, dan is trainen het advies. Is de werkbelasting te hoog, dan zal hij met zijn werkgever moeten gaan praten. En zit het in de genen, dan zal de patiënt het moeten leren accepteren. Ook acceptatie leidt vaak tot minder rugpijn. Het is een serieus probleem. We hopen de patiënten zodanig te helpen dat ze weer verder kunnen. Dat ze het voor elkaar krijgen om de rugpijn te verlichten en een plek te geven, zodat men door kan met leven.”

De huisarts verwijst de patiënt pas door naar het Rugcentrum als oefentherapie en medicatie niet of onvoldoende hebben geholpen. Acute klachten verdwijnen meestal vanzelf na een tot zes weken of worden aanzienlijk minder.

  • Nieuws